Varför kliar myggbett?

Att myggbett kliar är något som de allra flesta är väl medvetna om, men vad är det egentligen som orsakar den jobbiga klådan? Alla människor reagerar inte på myggbett på samma sätt. Är man överkänslig finns det risk för att myggbetten blir mycket stora och att området blir extra ömt och svullet.

Det som är gemensamt för de allra flesta är dock att myggbetten kliar väldigt mycket. I samband med att mygg eller knott biter sprutar de också in saliv som gör att blodet inte stelnar. Kroppen reagerar sedan på myggornas saliv och klåda uppstår.

Inlägget innehåller affiliatelänkar. Genom att du handlar via länkarna får vi en provision. Det är inget som påverkar vad du får betala för varan.

Är myggbett farliga?

Att få myggbett är i sig ingenting som är farligt och majoriteten av alla människor får myggbett flera gånger under vår- och sommarmånaderna. Det har dock blivit allt mer vanligt att vara överkänslig mot myggornas saliv, något som i sig kan göra myggbett mer besvärliga än de vanligtvis redan är.

Det är ytterst sällan som myggbett skapar något större problem mer än att huden rodnar, svullnar och kliar. Detta gäller främst för de myggsorter som finns i Sverige och på många andra platser i Europa. Dock finns det myggor vars bett faktiskt kan vara farliga, till exempel genom att myggorna sprider sjukdomen malaria.

Kan man vara allergisk mot myggbett?

Idag är det allt fler som upplever allergiska reaktioner i samband med myggbett. Då talar vi inte om den vanliga svullnad och klåda som uppstår, utan en reaktion som är betydligt mer besvärlig. Människor som är allergiska mot myggbett får oftast en mycket svårare och mer intensiv klåda, samtidigt som området blir mycket svullet, ömt och varmt.

Många menar att antihistaminer kan hjälpa att lindra både svullnad och klåda, men även utan läkemedel går svullnaden vanligtvis ner av sig själv inom loppet av några dagar. Det är viktigt att söka läkarvård om ett myggbett orsakar en alldeles för stor svullnad eller om huden gör mycket ont.

Finns det myggsjukdomar i Sverige?

Finns det myggsjukdommar i Sverige?

I Sverige är det ytterst få myggor som sprider några sjukdomar. Det vanligaste är att myggorna orsakar vanliga myggbett som ger klåda och en mindre svullnad i huden.

Tittar vi på andra länder runt om i världen finns det dock många sjukdomar som myggor kan bära på och som de kan sprida vidare till människor och djur. Några av de farligaste myggsjukdomarna är bland annat Denguefeber, Malaria och Chikungunyavirus-infektion.

I Sverige finns den endast två sjukdomar som myggorna kan sprida vidare, vilket är Ockelbosjuka och Harpest. Båda dessa sjukdomar kan enkelt behandlas och ger inga livshotande problem eller skador hos den som blir drabbad.

Vad händer när man blir myggbiten?

Att bli biten av en mygga är aldrig speciellt roligt. Vissa myggbett upptäcks inte förrän de börjar klia, medan andra bett kan kännas av redan när myggan sticker till.

Det är endast hon-mygg som sticker och suger blod, för att använda blodet som näring till sina ägg. Han-myggor sticker inte och orsakar således inga myggbett.

När du blir biten av en mygga uppstår en reaktion i huden. I takt med att myggan biter sprutar den in saliv för att förhindra att blodet koagulerar och det är också detta saliv som kroppen reagerar på genom svullnad och en irriterande klåda. För de flesta försvinner klådan efter några dagar.

Varför gillar myggor vissa mer än andra?

Det finns flera saker som påverkar hur intressant eller ointressant du är för en mygga. Till att börja med kommer din svett att ha betydelse för om myggan tycker du är intressant eller inte, eftersom en starkare kroppslukt attraherar mer än en svag.

Din kroppsvärme är ytterligare en faktor såväl som eventuell alkoholhalt i blodet. En person som har sprungit långt och är både varm och svettig kommer att vara intressantare än någon som känner sig sval.

Hur behandlar man myggbett?

Det bästa och enklaste sättet att undvika myggbett är genom att förebygga myggbett från första början. Det kan du göra genom att använda dig av ett högkvalitativt myggmedel som verkligen fungerar och som är snällt och milt mot huden. Myggmedel finns för både barn, vuxna och hundar.

Ett myggmedel är dock inget garanterat skydd och skulle det vara så att du ändå blir biten finns det flera sätt att gå tillväga för att behandla och lindra klådan. Här är det till exempel inte ovanligt att använda sig av alkogel, alsolsprit eller kylbalsam för att få svullnaden att minska och klådan att lägga sig.

Har du mycket besvärliga problem och har fått en allergisk reaktion kan det hjälpa att ta allergimedicin med antihistaminer, till exempel Zyrlex eller Kestine. Det finns även sprayer som ska kunna fungera lindrande.

Hur skyddar man sig mot myggbett?

Det finns flera sätt att gå tillväga för att skydda sig mot både irriterande och surrande myggor och kliande och ömma myggbett. Här nedan kan du läsa mer om de vanligaste anti-mygglösningarna som du kan använda dig av. Ska du vistas i mycket myggrika områden rekommenderar vi att du använder dig av flera olika alternativ på en och samma gång. Du kan till exempel kombinera en riktigt bra myggspray med en myggfångare eller minska risken för myggbett genom att kläd dig rätt!

Använda myggfångare

Thermacell MR300 myggfångare - bästa myggfångaren

Myggfångare är ett bra alternativ för dig som ska befinna dig på samma plats under en längre stund. Myggfångare hängs med fördel upp på önskad plats, till exempel i trädgården eller på altanen, och lockar sedan till sig myggorna – något som förhindrar att du blir biten. Thermacell MR300 är ett exempel på myggfångare som skyddar en yta på 20m2.

Förslag på läsning: Thermacell MR300 Myggfångare: Bärbar, effektiv och lätt att använda

Myggfångaren är dock inte enbart till för att locka till sig myggorna, utan ser också till att de inte kommer ifrån den levande igen. Det vanligaste är att myggfångare innehåller ett medel som gör att myggorna dör, men de kan också bestå av klisterremsor som myggorna fastar i när de landar för att smaska på lockbetet.

Använda myggmedel

Sjö och hav mygg och fästingspray

Myggmedel är kanske det enklaste och mest kända sättet att undvika myggbett. Idag finns det mängder med olika typer av myggmedel att välja mellan – från olika varumärken, med olika aktiva ingredienser och i olika format. Du kan till exempel hitta myggmedel i form av spray som du sprayar på kroppen och på dina kläder, men du kan också hitta myggmedel i form av kräm som smörjs in eller i roll-on format. Du väljer det som passar dig bäst. Många fördrar dock sprayen då den behandlar ett större område på kortare tid och är mycket enkel att använda på både vuxna och barn.

Förslag på läsning: Bushman myggmedel, Bästa myggmedel för barn, Myggmedel för hundar

Använda fysiskt myggskydd

När man talar om fysiska myggskydd är det oftast den klassiska myggnätet som man menar. Myggnät har använts sedan mycket lång tid tillbaka i tiden och är än idag ett av de mest effektiva och säkra sätt att förhindra myggbett.

Myggnät kan med fördel sättas över fönsterna, men kan också hängas över sängen eller över tältet på campingen. I många länder där farligare myggsjukdomar härjar är myggnät standard i de allra flesta hem och ett sätt för befolkningen att skydda sig om natten. Myggnät finns idag i alla möjliga storlekar och för olika typer av ändamål.

Det finns även effektiva mygghattar som håller myggorna bort från ansiktet.

Använda myggljus

Använda myggljus för att slippa myggbett

Det finns även myggljus man kan använda för att hålla myggorna borta. Myggljus innehåller citronella, vilket är en eterisk olja som hjälper till att driva bort insekter. Myggljus är ett naturligt sätt att hålla myggorna borta och innehåller inga farliga kemikalier. Dessutom sprids en frisk citrondoft som är uppfriskande och kan bidra till att höja ditt humör.

Förslag på läsning: Citronella ljus – myggljus som fungerar

Använda ljusa kläder

Visste du att du, genom att klä dig rätt, faktiskt kan förhindra att myggorna tycker du är intressant?

Ett mycket vanligt missförstånd är att man tror att myggor drar sig till ljusa kläder, men forskningar har visat att det är helt tvärtom. Myggorna attraheras mest till mörka klädesplagg. Vill du därför minska risken för att få myggbett är det således fördelaktigt att använda dig av ljusa kläder.

Det är dock inget 100 % skydd och du bör därför kombinera klädvalet med något annat myggskydd, till exempel ett bra myggmedel eller att du använder dig av en myggfångare beroende på vad du tycker passar bäst.

FAQ Myggbet – Vanliga frågor och svar

Blir en svettig person lättare myggbiten?

Ja! När du blir varm och svettas ger du ifrån dig en mycket kraftigare kroppslukt, något som i sin tur attraherar myggorna mer. Både svett och värme är något som myggor drar sig till.

Vad tycker inte myggor om?

Det finns flera saker som myggor inte uppskattar. Det handlar bland annat om ljusa kläder, men starka lukter kan också hålla myggen på avstånd. Här kan du använda dig av lavendel, anis, kryddnejlika och basilika.

Varför kliar myggbett mer på kvällen?

Det är inte ovanligt att uppleva en mer intensiv klåda under kvällen. Många tror därför att myggbetten kliar mer under kvällen, men så är inte fallet. Klådan märks bara av på ett annat sätt.

Hur länge kan myggbett klia?

Myggbett kan klia i upp till flera veckor om det vill sig illa. Den mest intensiva klådan försvinner dock vanligtvis efter en till tv å dygn – förutsatt att du inte är allergisk.

Är mygg aktiva på natten?

Mygg är som mest aktiva under tidig morgon och sen kväll. Det beror helt enkelt på att myggen inte gillar starkt solsken. Även under natten är myggen som mest aktiva.

Lämna en kommentar